Lato tego roku było piękne i udane pod każdym względem,
dlatego zasługuje ono na pożegnanie w jakiś szczególny sposób. Jesień w tym
roku też jest piękna przynajmniej w moim regionie stąd pożegnanie tego lata w
moim przypadku jest mocno spóźnione. Tym
razem pożegnam lato w stylu amerykańskim;-)
Ameryka ma wiele zalet; ma wspaniałą literaturę, wybitne
dzieła filmowe, edukacje, dzięki której każdy może rozwijać swoje talenty i zainteresowania,
kapitalizm, które ma swoje cienie i blaski oraz demokracje, na której wzoruje
się cały świat. To wszystko sprawia, że Ameryka zwłaszcza Stany Zjednoczone
nazywane są wolnym światem .
Tak Ameryka ma wiele zalet, ale ma także wady.
Jedną z wad jest styl odżywiania się obywateli, z którego pod żadnym pozorem nie
powinno się brać przykładu. Kuchnia Amerykańska to nie tylko Mac Donald, ale nawet,
jeśli pominiemy Fast Foody nadal ta kuchnia nie jest zdrowa, dlatego wśród Amerykanów
jest najwięcej ludzi otyłych. Jedynie gwiazdy filmowe i celebry ci, ludzie mediów
wyglądają szczupło, Zwykli obywatele Ameryki borykają się z nadwagą.
Wiele jest
tego przyczyn trudno byłoby je tutaj wszystkie wymieniać, ale ja zauważyłam
jedną przyczynę dużą ilość cukru, którą dodaję się do potraw, deserów. Wiele
lat temu kupiłam sobie książkę Kuchnia Amerykańska Izabeli Kosteckiej , przeglądając przepisy z tej
książki uderzyła mnie właśnie ilość cukru dodawanych do ciast .
Pełna szklanka cukru
to dla mnie o wiele za dużo, ale niektóre przepisy są naprawdę fajnie, ale warto
zredukować moim zdaniem ilość cukru dodanej do potrawy, a będziemy jeść
smacznie i zdrowo.
Dziś podam przepis na naleśniki Pancakes . Amerykanie
jedzą je na śniadanie, ja raczej zjadłbym to na obiad tak czy inaczej warto spróbować;
Składniki:
- 1 i pół - 2 szklanki mąki
pszennej
- 1 i pół szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 i pół - 3 łyżki masła
- 1 lub 2 łyżki cukru trzcinowego
( im mniej cukru tym lepiej )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Jak wykonać ?
- Masło roztapiamy, by łatwiej je było połączyć z rozbijaną masą ciasta.
- . W przygotowanym wcześniej naczyniu mieszamy mleko i jajka.
- . Dodajemy wszystkie pozostałe, suche składniki i masło, mieszając. Masa powinna być gęsta i jednolita, pozbawiona nieestetycznych grudek.
- Opcjonalnie można dodać 2 łyżeczki cukru waniliowego, lub wanilinowego, a trzcinową słodycz zastąpić cukrem białym (w tych samych proporcjach), lub miodem kwiatowym. ( Najlepiej jednak cukru używać jak najmniej ewentualnie użyć ksylitolu lub stewii , inuliny )
- , Na patelni roztapiamy odrobinę masła- pierwszy placuszek lubi chłonąć oleistą wilgoć, pozostałe zadowolą się spokojnie"resztkami". Ogień zmniejszamy- zbyt intensywny może przypalać ciasto.
- Pancakes o średnicy 10-15 cm, formujemy na rozgrzanej powierzchni, powoli rozlewając masę. Jedną stronę przypiekamy do momentu pojawienia się na wierzchu pęcherzyków powietrza. Przekręcamy, podsmażamy ok. 30-60-90 sekund- w zależności od grubości i wielkości placuszka.
- Serwujemy z ulubionymi dodatkami: masłem orzechowym, świeżymi owocami, syropem klonowym albo bitą śmietaną.
Wygląda apetycznie, coś pomiędzy klasycznym naleśnikiem i omletem biszkoptowym. Ale bez cukru, wytrawna wersja też by chyba była udana?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Krabikord
Od trzech lat nie słodzę więc jestem jak najbardziej za potrawami bez cukru . Lubię naleśniki z warzywami takie bardziej pikantne np. po meksykańsku . Tu masz przepisy na różne naleśniki z warzywami .
Usuńhttps://www.ofeminin.pl/kuchnia/przepisy/proste-i-smaczne-nalesniki-z-warzywami/v74pfj9