poniedziałek, 15 grudnia 2014

W poszukiwaniu kulinarnej przyjemności, czyli jak zrobić szarlotkę .

            Popołudniowa kawa jest jednym z najprzyjemniejszych momentów dnia. Ten kawowy aromat , zapach i smak,.. Puszyste Cappuccino z aromatycznym cynamonem …
          Tak dzień bez kawy jest dniem straconym. A co może być przyjemniejszego od kawy?  Moja odpowiedź to kawałek ciepłej domowej szarlotki. Pyszne chrupiące ciasto i rozpływające się w ustach jabłka oraz kawa… Czy może być coś przyjemniejszego?;-)
A o to przepis jak zrobić sobie taką podwójną przyjemność;-)

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 175 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 6 sztuk dużych jabłek pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • cukier puder

Opis przygotowania:

 • Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko.
 • Zmiksować na gładką masę.
 • Do blaszki wyłożyć 2/3 ciasta, następnie jabłka, posypać cukrem i cynamonem, nałożyć  pozostałe ciasto.
 • Piec ok. 1 godziny w temp. 180 st. C.
 • Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

          Moja uwaga jest taka ,że im mniej cukru dodacie do ciasta tym lepiej ,więc  jedna łyżeczka cukru  zupełnie wystarczy ;-)


6 komentarzy:

  1. Smacznie i tanio. To drugie jest tak samo ważną zaletą jak to pierwsze, choć hodowcy jabłek mają chyba trochę inne zdanie.

    Krabikord

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam szarlotkę stąd ten pyszny przepis . A jabłka są w tym roku wyjątkowo tanie , dla niektórych to kłopot .;-)

      Usuń
  2. aż mam odruch Pawłowa...haha,a przepis sobie odpiszę,uwielbiam cynamon...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się Krakowianko dawać od czasu do czasu fajne przepisy kulinarne chociaż bardzo rzadko gotuję ...;-)
      Pozdrawiam serdecznie .

      Usuń