Przez. przypadek przeglądając portal Onet znalazłam przepisy na koktajle, które podnoszą odporność. W dobie dzisiejszej pandemii gdzie, co chwile dowiadujemy się, że ktoś z naszych sąsiadów zachorował na Covid . Myślę, że takie mikstury mogą pomóc zarówno tym, którzy mieli to nieszczęście, że zachorowali na Koronawirusa jak i tych, którzy chcą się zabezpieczyć przed tą zarazą i wzmocnić swoja odporność.
Najbardziej mi się spodobała herbata Jogina, ponieważ jest najprostsza do zrobienia a składniki są dostępne w każdej kuchni. Myślę, że tą herbatę warto włączyć do swojego menu bez względu na porę roku. … Składniki
- 2-4 plasterki świeżo obranego imbiru,
- 3 goździki
- pół laski cynamonu,
- 4 ziarna kardamonu,
- 4 ziarenka pieprzu,
- pół łyżeczki ulubionej herbaty (może być czarna, zielona, czerwona lub biała),
- łyżeczka miodu,
- 100 ml mleka roślinnego,
- cytryna (opcjonalnie).
Przepis
1. Należy zagotować szklankę 200-250 ml wody. Do gotującej się wody dodajemy imbir, goździki, cynamon, kardamon i pieprz.
2. Trzymamy na gazie przez 10-20 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy z gazu i dodajemy herbatę. Ponownie przykrywamy.
3. Po ok. 10-20 minutach napój odcedzamy i dodajemy pozostałe składniki.
Ps; W linku poniżej znajdziecie też koktajle podnoszące odporność , są ciekawe i pyszne ,więc warto je zrobić i spróbować .
Wlasnie gotuje sobie owa herbatke. Wszystko w domu mialam, ale dla mnie opcjonalne to jest wlasnie mleko do herbaty. Nie lubie mleka w herbacie brrrrrr...
OdpowiedzUsuńJa też nie dodaje mleka do herbaty ,Lubię natomiast kawę z mlekiem . Fajnie ,że cię zainspirowałam ;-)
UsuńBardzo dobra, bliskowschodnia herbata- oczywiscie bez mleka. Na zimowe, dlugie wieczory. Na dodatek wspomagajaca odpornosc:)
OdpowiedzUsuńJa nie dodaję miodu od dawna nie słodzę.Myślę ,że warto sobie tą herbatę robić w swojej wersji .Ważne są takie składniki jak imbir ,pieprz, goździki , cynamon ,kardamon inne można sobie darowac . Sprawdź inne przepisy pod linkiem może cię zainteresują . Ja się ostatnio zainteresowałam Ajurwedą stąd ten post. Pozdrawiam serdecznie ,
UsuńWedlug mnie tu chodzi li tylko o imbir. Jest on przeciwzapalny, ale trzeba go troche, juz sie "opic", zeby osiagnac efekt. Napar raz na tydzien z imbiru raczej nie pomoze, ale herbatka raz dziennie z imbirowym dodatkiem i tak przez cala zime niewatpliwie wzmocni. Imbir szczypie w jezyk, jest ostry, zeby go uprzyjemnic trzeba cos wiecej dodac aby smakowo stal sie atrakcyjny. Jak sie go otoczy przyprawami, do tego herbata, to faktycznie tworzy sie ciekawy zestaw.
UsuńZ drugiej strony gozdziki maja wlasciwosci antyseptyczne , czyli w polaczeniu z imbirem chyba wzmagaja jego dzialanie:)
Gdyby rzeczywiście było tak jak piszesz to wystarczyłoby dodać do każdej herbaty plasterek imbiru . Herbata z imbirem sama w sobie jest badzo dobra i nie ma co takiej herbaty smakowo wzmacniać .. Podaje ci właściwości poszczególnych składników herbaty i dwa linki ;
UsuńGoździki antyseptyczne i łagodzące ból , Goździki wzmacniają odporność organizmu, działają silnie przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, regulują poziom cukru we krwi, działają przeciwstarzeniowo zwalczając wolne rodniki, świetnie wpływają na pracę układu trawiennego.
Cynamon wykazuje m.in. działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Ponadto przyspiesza przemianę materii, rozgrzewa i ma właściwości antyoksydacyjne.
Pieprz zwiększa przyswajalność składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. działa odkażająco i przeciwzapalnie na organizm. Ponadto wykazano działanie przeciwbiegunkowe,
Kardamon;
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/kardamon-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-aa-mDVF-QXb8-dZZR.html
Miód
https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/apteczka/miod-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze-miodu-aa-JStw-TBBJ-hYXV.html