sobota, 25 października 2014

Pieczone jabłka

           Już jesień za oknem coraz zimniej i coraz bardziej ponuro. Coraz częściej ludzie siedzą przed telewizorem objadając się różnymi smakołykami. Nie ma nic w tym złego pod warunkiem, że są to zdrowe przekąski.
 Niedawno znalazłam fajne bezglutenowe i bez smażenia chipsy o różnych smakach pomidorowych, paprykowych, jabłkowych… Są pyszne a jednocześnie mniej tuczące niż tradycyjne chipsy popularnych marek.  Tu macie stronę zdrowych chipsów.
           W tym roku moja spiżarnia jest pełna jabłek, dlatego też będzie trochę przepisów z tymi pysznymi owocami.. Dziś zrobiłam pieczone jabłka…

Składniki (Dla 2 osób)

- 4 duże jabłka
- cukier
- cynamon

Sposób przygotowania:

Jabłka umyj i odetnij z nich czubki. Wydrąż je u góry płytko łyżeczką i posyp cukrem i cynamonem. Nakłuj skórkę widelcem. Wstaw jabłka do rozgrzanego piekarnika i piecz aż skórka się zarumieni i wypłynie z nich syrop (ok. 30 min) . Pieczone jabłka smakują najlepiej, gdy są miękkie, ale nie rozpadają się.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. no proszę...jaki zdrowy i pyszny przepis,a jabłka sa tak łatwo dostępne...biore przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno jeszcze pyszniejsze pieczone jabłka są z czekoladą ....;-)
      Przepis tu
      http://www.kulinarny-swiat.pl/jablko-pieczone-z-czekolada/

      Usuń
  2. Jabłka można jeszcze czymś nadziać. Konfiturami, czekoladą. Ale bez nadzienia też są pyszne. A jabłek mamy rzeczywiście dostatek w tym roku, aż się proszą by cydr lub winko z nastawiać. Na święta będzie jak znalazł. To są szybkie trunki, nie wymagają dojrzewania. I lekkie, odrobina do popicia pieczonych jabłek lub szarlotki nikomu nie powinna zaszkodzić. Takie apple party można sobie urządzić.
    Krabikord

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krabi...to jest bardzo dobry pomysł w końcu jabłek jest w tym roku pod dostatkiem . Pieczone jabłka bez dodatków tez są pyszne . Inną metodą oprócz pieczenia w piekarniku jest ugotowanie takiego jabłka ...Szybciej zrobi się taki deser a jest równie pyszny .
      Pozdrawiam serdecznie .

      Usuń