sobota, 13 kwietnia 2013

Czekolada po Meksykańsku ;-)


             Powoli wiosna budzi się do życia, zanika śnieg, temperatura jest coraz wyższa. Nowe prognozy pogody przewidują   w przyszłym tygodniu 20 stopni C na południu Polski. Zaczyna się wiosna.Czas, więc po długiej zimie pocieszyć się czymś cudownym, pysznym i gorącem …

              Wyobraża sobie ktoś z Was życie bez czekolady? Jeśli ktoś odpowie mi na to pytanie twierdząco, to albo kłamie, albo nigdy nie próbował gorącej czekolady po meksykańsku. 
              Ja próbowałam i wiem, że życie bez czekolady byłoby jałowe, puste, nudne i okropne, dlatego dziś w te pierwsze wiosenne dni, gdy wszyscy powoli budzą się z zimowego snu podam wam prosty przepis na czekoladę, która na pewno postawi Was na nogi i doda energii w realizacji wiosennych postanowień a o to przepis :

Składniki

  • 1 szklanka mleka 
  • 4 łyżeczki jasnobrązowego cukru 
  • odrobina cynamonu 
  • odrobina soli 
  •  1]2 tabliczki  gorzkiej czekolady naturalny 
  • ekstrakt waniliowy

Mleko wlej do garnka ,wsyp cukier, cynamon i sól. Gotuj, mieszając, aż z cukier się rozpuści. Następnie dodaj połamaną na kawałki czekoladę.Podgrzewaj do momentu ,aż znikną grudki. Zdejmij z ognia, dodaj kilka kropel ekstraktu waniliowego. W wszystko ubijaj trzepaczką, aż płyn będzie puszysty. 

Smacznego ! 

4 komentarze:

  1. Brzmi cudownie, na pewno smakuje jeszcze lepiej! I poprawia humor :)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuję cudownie, ale jeśli nie lubisz zbyt słodkich rzeczy nie musisz dodawać cukru bez cukru też jest pyszna. Przypomina mi się Pijalnia czekolady u Wedla taka gęsta, puszysta czekolada, którą uwielbiałam się delektować. ;-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Papryczka zrobiła za dekorację, ale jeżeli lubisz coś ostrego możesz dodać do czekolady troszeczkę chili. Każdy wybiera to, co lubi i mu pasuję.

      Usuń