wtorek, 13 grudnia 2016

Jak unikać toksycznych dodatków w żywności !


           Zdrowe odżywianie w dzisiejszych czasach nie jest wbrew pozorom rzeczą łatwą, wymaga wyrzeczeń, sprawdzania na bieżącą, jakości produktów. Wiele ludzi popełnia błąd twierdząc, mówiąc lub pisząc jestem na diecie bezglutenowej, wegańskiej, kupuje produkty w sklepach ekologicznych, więc odżywiam się zdrowo.
             Nic bardziej mylnego to, że na opakowaniu pisze, że produkt jest naturalny, dietetyczny to nie znaczy, że jest zdrowy. Producenci niestety oszukują reklamując swój towar. Produkty np. bezglutenowe lub znajdujące się na półce ze zdrową żywnością często zawierają bardzo toksyczne i niebezpieczne dodatki, chemikalia, aby ich uniknąć nie możemy się dać zwieść pierwszemu wrażeniu.

             Najważniejszą rzeczą, którą musimy zrobić, gdy idziemy do sklepu to bezwzględne czytanie etykiet ze składem. Jeśli skład jest nieczytelny należy zrezygnować z danego produktu, bo oznacza to, że producentowi nie powinniśmy zaufać. Od czytania składów na etykietach powinniśmy zacząć zmianę naszych nawyków żywieniowych natomiast wybór najlepszej diety to drugi etap zmiany.

             Podaję Wam toksyczne i niebezpieczne dla zdrowia składniki, które są dodawane do żywności. Warto sobie wydrukować ich nazwy po to, aby zawsze mieć taką ściągawkę pod ręką podczas zakupów.  Oczywiście to nie są wszystkie toksyczne dodatki, ale spisałam te najczęściej spotykane. Niestety, ale jeśli chcecie naprawdę odżywiać się zdrowo będziecie musieli zrezygnować z wielu smakołyków, które do tej pory kupowaliście. To może być dla Was trudne, ale naprawdę warto, bo zaoszczędzicie na wizytach u lekarzy i będziecie się cieszyć zdrowiem i dobrym samopoczuciem.  Ja już to zrobiłam;-)

Toksyczne dodatki w żywności


Barwniki – grupa E100

E 102 tartrazyna

  • Występowanie: napoje w proszku, sztuczne miody, esencje owocowe, musztardy, napoje bezalkoholowe, zupy w proszku, galaretki, dżemy;
  • Działanie: u astmatyków może powodować  reakcje alergiczne, bezsenność, depresję, nadpobudliwość i dekoncentrację.  W połączeniu z benzoesanami jest podejrzewany o wywoływanie ADHD u dzieci. 
E 104 żółcień chinolinowa
  • Występowanie: napoje gazowane, cukierki na kaszel, lody, galaretki do ciast;
  • Działanie: powoduje wysypkę, zaczerwienienie, nadpobudliwość u dzieci, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby. Niebezpieczny dla astmatyków i osób uczulonych na aspirynę .
E 110 żółć pomarańczowa
  • Występowanie: gumy do żucia, żele, musztardy, zupy w proszku, marmolady, płatki zbożowe, marmolady;
  • Działanie: powoduje nasilenie objawów astmy, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby i nadpobudliwości u dzieci.
E 122 azorubina
  • Występowanie: aromatyzowane napoje, lody, budynie, wyroby piekarnicze i cukiernicze;
  • Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość.
E 123 amarant
  • Występowanie: ciasta w proszku, płatki zbożowe, kasze, kolorowe napoje alkoholowe, kawior, galaretki, napoje, przetwory z czarnej porzeczki;
  • Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, ma działanie mutogenne, podejrzewany o działanie rakotwórcze.
E 124 czerwień koszenilowa
  • Występowanie: kolorowe napoje alkoholowe, lody, wyroby piekarnicze i cukiernicze, desery, budynie w proszku;
  • Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość u dzieci.
E 127 erytrozyna
  • Występowanie: owoce konserwowane zawierające wiśnie, koktajle wiśniowe;
  • Działanie: dekoncentracja, trudności w nauce, niebezpieczny dla osób z chorą tarczycą.
E 131 błękit patentowy
  • Występowanie: barwione słodycze, lody;
  • Działanie: niebezpieczny dla alergików, powoduje uwalnianie histaminy.
E 132 indygotyn 
  • Występowanie: słodycze, herbatniki, lody, wypieki, napoje;
  • Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, podejrzewany o działanie rakotwórcze.
E 142 zieleń
  • Występowanie: słodycze, lody, kremy;
  • Działanie: reakcje alergiczne, astmatyczne.
E 150a – E150d karmel
  • Występowanie: słodycze, alkohole, herbaty rozpuszczalne;
  • Działanie: problemy żołądkowo-jelitowe, może prowadzić do nadpobudliwości.
E 151 czerń brylantowa
  • Występowanie: wyroby cukiernicze, ikra rybia (farbowanie kawioru), galaretki;
  • Działanie: niebezpieczny dla osób nadwrażliwych na salicylany, może być przekształcony w jelicie do szkodliwych związków.
E 173 aluminium
  • Występowanie: stosowany tylko do powlekania cienką warstwą powierzchni zewnętrznych ozdób ciast i tortów;
  • Działanie: może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek i płuc, toksyczny dla układu  krwionośnego, rozrodczego i nerwowego.
E 180 litorlubina
  • Występowanie: sery;
  • Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, bezsenność, pokrzywka, katar sienny, problemy żołątkowo-jelitowe.
Konserwanty – grupa E200

E 210 kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213)
  • Występowanie: soki owocowe, galaretki, napoje, margaryny, sosy owocowe i warzywne, konserwy rybne, koncentraty pomidorowe;
  • Działanie: reakcje alergiczne, wysypki, podrażnia śluzówkę żołądka i jelit, podejrzewany o działanie rakotwórcze, niebezpieczny dla osób uczulonych na aspirynę.
E 214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego 
  • Występowanie: przetwory rybne, margaryny, żelatyna spożywcza, warzywa i owoce, pasty do zębów;
  • Działanie: reakcje alergiczne, podejrzewany o działanie odurzające i wywoływanie skurczów mięśni.
E 220 dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)
  • Występowanie: suszone owoce, wiórki kokosowe, przyprawy, naturalne soki owocowe, koncentraty owocowe, chrzan, przetwory ziemniaczane;
  • Działanie: powodują stratę witaminy B12, reakcje alergiczne, nudności, bóle głowy, zakłócają pracę jelit, podejrzewane o wywoływanie ataków astmy.
E 230 bifenyl, E 231 ortofenylofenol, E 232 ortofenylofenolan sodu
  • Występowanie: owoce cytrusowe (stosowane przeciwko rozwojowi grzybów na owocach, do impregnowania skórek, jako środek insektobójczy);
  • Działanie: reakcje alergiczne, zakłócenie czynności skóry.
E 249 azotyn III potasu E 249 i E 250 azotyn III sodu
  • Występowanie: mięsa, wędliny, ryby;
  • Działanie: powstawanie nowotworów, astmy, zapalenie nerek, zawroty głowy, problemy behawioralne, szkodzą przy nadciśnieniu, E250 utrudnia transport tlenu przez krew.
E 251 azotan V sodu i E 252 azotan V potas
  • Występowanie: wędliny, mięsa, sery;
  • Działanie: duszności, sinienie powłok skórnych, astmę, zapalenie nerek, zawroty głowy, problemy behawioralne, mogą przekształcić się w azotyny, niebezpieczne przy nadciśnieniu.
Przeciwutleniacze – grupa E300

E 310 galusan propyl, E 311 galusan oktylu, E 312 galusan dodecylu
  • Występowanie: płatki ziemniaczane, guma do żucia;
  • Działanie: reakacje alergiczne, wysypka.
E 320 BHA, E 321 BH
  • Występowanie: frytki, ciastka i ciasta wieloowocowe;
  • Działanie: zwiększają poziom cholesterolu we krwi.
E 335 winiany sodu, E 336 winiany potasu 
  • Występowanie: wyroby cukiernicze i piekarskie;
  • Działanie: mogą działać przeczyszczająco.
Emulgatory  – grupa 400

E 400 kwas alginowy 
  • Występowanie: dodawany do produktów dla niemowląt, dżemów, galaretek, marmolad, budyniów;
  • Działanie: obniżenie poziomu składników mineralnych w organizmie, niebezpieczny dla kobiet w ciąży.
E 407 karagen
  • Występowanie: śmietanki pasteryzowane, dżemy, galaretki, marmolady, mleka w proszku, mleka zagęszczone;
  • Działanie: owrzodzenia układu pokarmowego, zmniejszenie wchłaniania składników mineralnych (np. potasu), działa przeczyszczająco. Nie powinien być spożywany przez dzieci.
E 450 difosforany
  • Występowanie: sól, przetwory mięsne, aromatyzowane napoje, sosy, owoce kandyzowane, chipsy, mleka zagęszczone, zupy i herbaty w proszku, gumy do żucia, cukier puder;
  • Działanie: może zmiejszać przyswajalność żelaza, magnezu i wapnia, pogłębia osteoporozę, pogarsza metabolizm.
E461 Metyloceluloza
  • Występowanie: wędliny, mięsa, ryby;
  • Działanie: może wywołać problemy jelitowe, zaparcia, biegunkę.
Wzmacniacze smaku – grupa 600

E621 glutaminian sodu MSG 
  • Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;
  • Działanie: może nasilać problemy astmatyczne, powodować bóle głowy, Migrenę ,przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość.
E622 glutaminian potasu 
  • Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;
  • Działanie: bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość.
E631 inozydian sodu
  • Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy, produkty o obniżonej zawartości soli;
  • Działanie: niewskazany dla osób z kamicą nerkową.
Preparaty zastępujące cukier

E 951 aspartam 
  • Występowanie: napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe, dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe;
  • Działanie: może powodować białaczkę, choroby układu nerwowego, raka płuc, raka piersi. Niewskazany dla osób w wrażliwym przewodem pokarmowym.
E 954 sacharyna 
  • Występowanie: napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe, dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe; jako dodatek do produktów dla dietetyków;
  • Działanie: może powodować nowotwory pęcherza.

           Jeszcze kilka innych lecz często spotykanych toksycznych dodatków ,których nie było w powyższym artykule .

Syrop glukozowo – fruktozowy
  • Występowanie ; Stosuję się do  słodzenia lub dosładzania: napojów bezalkoholowych, gazowanych i niegazowanych, np. cola, herbata mrożona, tonik, napojów izotonicznych i energetyzujących, napojów alkoholowych, np. likierów czy owoców w alkoholu, mlecznych napojów fermentowanych, mleka zagęszczonego, lodów, dżemów, galaretek, deserów, kompotów, wsadów owocowych do jogurtów, sałatek i konserw rybnych, pastylek pudrowych (owocowych oraz miętowych) .Syrop stosuje się też jako zamiennik miodu w pieczywie cukierniczym, zwłaszcza w piernikach,
  • Działanie ; Powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość (fruktoza spożywana nawet w niewielkich ilościach, nastawia organizm na produkcję tkanki tłuszczowej, zwłaszcza gromadzącej się wokół narządów wewnętrznych).zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, potęguje apetyt, prowadzi do reaktywnej hipoglikemii (gwałtownych zmian poziomu insuliny oraz glukozy we krwi), podwyższa poziom lipoproteiny niskiej gęstości i trójglicerydów, powoduje spadek wrażliwości organizmu na leptynę, hamuje wytwarzanie ATP, przyczynia się do zwiększenia możliwości wystąpienia zespołu jelita drażliwego, może powodować zaćmę cukrzycową.
 E420  Soribitol
  • Występowanie ; Stosowany jako dodatek do żywności E420 (m.in. środek słodzący i utrzymujący wilgotność[ , a także w produkcji detergentów, lakierów, żywic syntetycznych, środków farmaceutycznych i kosmetycznych.
  • Działanie ; W  dużych dawkach ma działanie przeczyszczające, nasila procesy fermentacyjne jelit i przyspiesza ich perystaltykę, co przy nadmiernym jego spożyciu ma niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka z zespołem jelita drażliwego może również powodować powstawanie zaćmy
 E 950 - acesulfam K
  • syntetyczny słodzik,   Powoduje białaczkę , choroby  układu nerwowego, raka płuc  i raka piersi !

Źródła 

Lista szkodliwych E
Wiesz co zjesz
Wikipedia


4 komentarze:

  1. Dobrze że o tym piszesz. Też ostatnio zwracam na to uwagę. Zaczęłam w czasie ciąży i wtedy odkryłam, iloma świństwami się wcześniej faszerowałam, nie zdając sobie z tego sprawy. Od tamtej pory czytam etykietki. Trudno teraz kupić cokolwiek naprawdę dobrego...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Toksyczne dodatki są ogromnym problemem aż dziwie się, że jeszcze ich nie zakazali. Powodują one tycie, osłabienie metabolizmu, ale przede wszystkim ogromne uszczerbki na zdrowiu. Musisz uważać przede wszystkim na dodatki do żywności dla dzieci. Powszechnie uważa się, że one są najzdrowsze, ale to nieprawda, bo nawet do dziecięcej żywności są dodawane różne niebezpieczne chemikalia. Może, dlatego dziś wszyscy mają słabe zdrowie, borykają się z dolegliwościami a wszystkie dzieci mają alergię.
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń