Pewnego dnia
przychodzi w życiu każdego człowieka taki czas, w którym jego metody odchudzania,
trzymania linii nie skutkują. Metabolizm spowalnia i nijak nie można go przyspieszyć.
Kończy się okres próbowania i jedzenia wszystkiego a potem małej diety, po
której powracamy do naszej sylwetki.
No cóż wszystko się zmienia niestety
rzadko na lepsze, ale to nie oznacza, że należy się poddać i akceptować zbędne kilogramy.
Co to, to nie! Po prostu należy zrezygnować z nie zdrowej, przetworzonej
żywności, chemii w żywności (o chemii napiszę innym razem) oraz ograniczyć gluten
(te osoby ,które nie mają celiakii i powinny ograniczyć gluten do minimum a od
czasu do czasu mogą zjeść coś z glutenem ).
Dzięki rezygnacji z niezdrowych produktów i zamianie je
na wartościowe, zdrowe składniki nie tylko schudniecie, ale poczujecie się lepiej,
zlikwidujecie stany zapalne w organizmie, uregulujecie gospodarkę wodną,
pozbędziecie się swoich dolegliwości, ale przede wszystkim zaczniecie odżywiać
się zdrowo i zachowacie witalność na długie lata.
Wiem ,że zmiany bywają trudne, nie jest łatwo je wprowadzić od
razu należy robić to etapami, powoli a z czasem pozbędziecie się ze swojego życia toksycznej, niezdrowej żywności, którą
producenci i sprzedawcy nie licząc się z naszym zdrowiem wciskają nam po to, aby na nas zarabiać. Zmiana wymaga pewnego wysiłku, ale naprawdę
się opłaca. Ja złe nawyki żywieniowe już zmieniłam i Wam też to polecam. O to, z czego warto zrezygnować ….
ZAMIENNIKI:
Zamiast mąki
pszennej, jęczmiennej, orkiszowej, żytniej:
- -Mąka bezglutenowa z podanych wyżej zbóż
- -Mąka kukurydziana
- -Mąka ryżowa
- -Mąka amarantusowa
- -Mąka ziemniaczana
- -Mąka z quinoa
Zamiast pieczywa z podanych wyżej zbóż:
- Pieczywo bezglutenowe (osobiście nie zalecam, bo bardzo wysoko przetworzone i mało odżywcze).
- Pieczywo chrupkie ryżowe
- Pieczywo chrupkie kukurydziane
- Pieczywo wyrabiane osobiście z dopuszczalnych mąk.
Zamiast drożdżówek, ciastek, ciast:
- Ciastka bezglutenowe
- Pieczywo chrupkie ryżowe w polewie czekoladowej
- Ciasta domowej roboty z dopuszczalnych składnikó
Zamiast płatków
śniadaniowych pszennych oraz innych zawierających ekstrakt słodowy z
jęczmienia; owsianek i otrębów:
- Muesli bezglutenowe
- Płatki bezglutenowe
- Płatki kukurydziane
- Płatki ryżowe
- Płatki gryczane
- Kaszka ryżowa
- Kaszka kukurydziana (w małych ilościach)
- Makaron bezglutenowy
- Makaron ryżowy
- Makaron kukurydziany (w małych ilościach)
- Makron z fasoli mung
Zamiast paluszków,
precli, chipsów i chrupków pszennych:
- chrupki kukurydziane/ryżowe
- paluszki bezglutenowe
- nacho chipsy - kukurydziane
Zamiast kaszy
manny, kaszy jęczmiennej i kuskus:
- Quinoa (gorąco polecam, ale jest droga)
- Kasza jaglana (w rozsądnych ilościach. Uwaga: najlepszy sposób na przygotowanie kaszy jaglanej to podgrzanie patelni, dodanie masła – dla tych osób co mogą masło – i po roztopieniu masła podprażenie delikatne kaszy; potem do wody i zagotować).
- Kasza kukurydziana (w niewielkich ilościach)
Zamiast mleka:
- Mleko ryżowe
- Mleczko kokosowe
- Mleko migdałowe
- Mleko kozie w niewielkich ilościach
Zamiast serów:
- Hummus – krem z cieciorki, zamiast serków i serów białych do kanapek i niektórych potraw.
- Sery kozie i owcze (dla tych co mogą i nie są uczuleni, w bardzo małych ilościach)
- Sery kozie typu Gouda (w ostateczności)
Zamiast śmietany:
- Słodkie śmietanki bezmleczne
- Mleczko kokosowe
- Ksylitol – cukier brzozowy
- Stevia
- Miody aktywn
Czekolada mleczna;
napoje czekoladowe:
- Czekolady gorzkie (sprawdzajcie skład)
- Kakao z mlekiem ryżowym/kokosowym słodzone miodem/ksyliotolem/Stevią
- Olej kokosowy (do smażenia, dodatek do potraw).
- Olej lniany (jako dodatek to potraw).
- Oliwa z oliwek
- Tahini (z nasion sezamu; do kanapek)
- Hummus (z cieciorki; do kanapek)
- Organiczne margaryny naturalne, bez tłuszczów utwardzanych (w ostateczności)
Zamiast Lodów mlecznych :
- Lody typu mrożone soki
- Mrożone soki
- Lody z mleka kokosowego/ryżowego/sojowego (własnej roboty)
- Koktajle z owoców mrożonych i mleka ryżowego/kokosowego
Zamiast herbaty
czarnej:
- Herbatki ziołowe (dziurawiec bardzo wskazany, działa antydepresyjnie, zwłaszcza, gdy brak słońca. Uwaga: nie pijemy przy mocnym słońcu!).
- Herbata zielona
- Herbaty czerwone: Roiboos, Pu-erh
- Napary: Nasiona wiesiołka (regulują pracę układu pokarmowego, zawierają korzystne kwasy tłuszczowe, polecany zwłaszcza dla Pań na hormony kobiece); nasiona lnu (działają zbawiennie na błony śluzowe; Pau D’arco (reguluje pracę układu trawiennego, odtruwa, wzmacnia; polecany zwłaszcza dla tych, którzy mają problemy z układem pokarmowym, odpornością i przerostem candida albicans) ; Żeń-szeń (wzmacnia, dobrze wpływa na psychikę).
Zamiast soli
jodowanej (zanieczyszczona metalami typu aluminium przeciw zbrylaniu):
- sól morska w sklepach eko
Zamiast napojów
gazowanych, słodzonych:
- soki naturalne
- koktajle
- Soda
- Proszki do pieczenia bezglutenowe
A jak wcielić w
życie te zalecenia . Podaję Wam przykładowe przepisy ;)
Potrawy na słodko:
Ryż z bananami:
banany podsmażasz na maśle (jak ktoś może, a jak nie to najlepiej na oleju
kokosowym) z miodem lub ksylitolem, cynamonem i odrobiną imbiru.
Ryż z jabłkami:
zapiekanka
Kasza jaglana z
dodatkami: najpierw prażymy lekko kaszę na suchej patelni, potem gotujemy z
odrobiną masła/oleju kokosowego. Można dodać mleczko kokosowe, rodzynki,
kawałki jabłka lub banana albo jeszcze inne, ulubione owoce.
Inny przepis:
Kasza jaglana gotowana z dodatkiem kurkumy, dolewamy mleczka kokosowego, miodu,
dodajemy do tego orzechy brazylisjkie i cashew (orzechy nerkowca).
Naleśniki na mleku
ryżowym i mące bezglutenowej z dodatkiem dżemu słodzonego sokiem z winogron
Naleśniki
naturalnie można robić też na ostro/słono. Dodajemy do "ciasta"
przypraw, robimy farsz warzywny, zapiekamy w piekarniku chwilę po usmażeniu.
Kasza jaglana:
dodajesz przyprawy typu kurkuma, do tego dowolne warzywa na parze, warzywa
świeże, sałatki lub paszteciki warzywne.
Co można zrobić z
makaronem bezglutenowym?: Można robić zapiekanki na słodko, zapiekanki warzywne
lub mięsno-warzywne, dodawać do zup itp.
Kasza gryczana z
jajkiem; do gotującej się kaszy dodaj odrobinę naturalnego bulionu (lub samej
soli, do tego usmaż cebulkę i jajko sadzone.
Przykładowe zupy
wszelkie zupy
krem, np. bardzo prosta i sycąca zupka krem z pora z ziemniakami: wystarczy
ugotować kilka ziemniaków, dwa pory pokroić i lekko poddusić na patelni
masełko/oleju kokosowym/oliwie z oliwek..dodać do gotujących się ziemniaków do
tego trochę naturalnego bulionu i pieprzu, miksujemy i nie trzeba nic dodawać
ani zagęszczać śmietanami
Życzę powodzenia!
Sam xylitol i stewia nie wszystkim może smakować, poza tym nie są to produkty tanie w porównaniu z cukrem, zwłaszcza stewia. Dlatego polecam mieszankę, do słodzenia kawy, herbaty, do robienia deserów i ciast:
OdpowiedzUsuń1/4 xylitolu
1/8 stewii
5/8 inuliny
Proporcje nie muszą być zbyt dokładne, dopuszcza się odchylenia, ważne, by inuliny było ponad 1/2. Inulina sama za słodka nie jest, nawet obojętna, ale wzmacnia smak reszty, a cała mieszanka ma smak bardzo zbliżony do naturalnego cukru. Cała mieszanka też jest naturalna, tu nie ma chemii. Nie ma też kalorii i o to nam chodzi.
Krabikord
Krabi wielu osobom czytającym ten post twój przepis na pewno się przyda. Ja ostatnio jestem wielką przeciwniczką cukru i środków słodzących. Nie używam ich i dzięki temu waga poszła w dół; -) Jednak są osoby, które nijak ze słodzenia nie mogą zrezygnować. Ja najpierw używałam miodu i nie wyobrażałam sobie, że kiedyś z niego zrezygnuję z resztą tak samo jak nie wyobrażałam sobie przejścia na weganizm a jednak myślę, że wkrótce będę 100 procentową weganką; -) Niestety większość ludzi potrzebuje okresów przejściowych. Pozdrawiam serdecznie i dzięki za przepis.
Usuńto prawda,że powinniśmy zmienić niektóre zwyczaje żywieniowe, co dla lepszego metabolizmu byłoby z korzyścią, mamy przetworzoną, niezdrową żywnośc, a pokazało się faktycznie dużo nowości, o których piszesz,można zamienić niektóre potrawy na wartościowsze,ciekawy post...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie:)
Dzięki Krakowianko ;-) Trudno zmienić niektóre nawyki żywieniowe ,ale uważam ,że warto to zrobić . Jednak bezwzględnie należy unikać chemii w żywności i toksycznych dodatków zawartych w żywności takich jak aspartam , Sok fruktozowo glukozowy czy glutaminian sodu . To jest dopiero trucizna ,ale o tym napiszę w nowym poście .
UsuńPozdrawiam serdecznie