sobota, 26 listopada 2016

Jak zrezygnować z niezdrowej żywności -zamienniki !


            Pewnego dnia przychodzi w życiu każdego człowieka taki czas, w którym jego metody odchudzania, trzymania linii nie skutkują. Metabolizm spowalnia i nijak nie można go przyspieszyć. Kończy się okres próbowania i jedzenia wszystkiego a potem małej diety, po której powracamy do naszej sylwetki.
            No cóż wszystko się zmienia niestety rzadko na lepsze, ale to nie oznacza, że należy się poddać i akceptować zbędne kilogramy. Co to, to nie! Po prostu należy zrezygnować z nie zdrowej, przetworzonej żywności, chemii w żywności (o chemii napiszę innym razem) oraz ograniczyć gluten (te osoby ,które nie mają celiakii i powinny ograniczyć gluten do minimum a od czasu do czasu mogą zjeść coś z glutenem ).
            Dzięki rezygnacji z niezdrowych produktów i zamianie je na wartościowe, zdrowe składniki nie tylko schudniecie, ale poczujecie się lepiej, zlikwidujecie stany zapalne w organizmie, uregulujecie gospodarkę wodną, pozbędziecie się swoich dolegliwości, ale przede wszystkim zaczniecie odżywiać się zdrowo i zachowacie witalność na długie lata.

             Wiem ,że zmiany  bywają trudne, nie jest łatwo je wprowadzić od razu należy robić to etapami, powoli a z czasem pozbędziecie się ze swojego  życia toksycznej, niezdrowej żywności, którą producenci i sprzedawcy nie licząc się z naszym zdrowiem  wciskają nam po to, aby na nas zarabiać.  Zmiana wymaga pewnego wysiłku, ale naprawdę się opłaca. Ja złe nawyki żywieniowe już zmieniłam i Wam też to polecam.  O to, z czego warto zrezygnować ….


ZAMIENNIKI:

 Zamiast mąki pszennej, jęczmiennej, orkiszowej, żytniej:
  •  -Mąka bezglutenowa z podanych wyżej zbóż
  •  -Mąka kukurydziana
  •  -Mąka ryżowa
  •  -Mąka amarantusowa
  •  -Mąka ziemniaczana
  •  -Mąka z quinoa
Zamiast pieczywa z podanych wyżej zbóż:
  • Pieczywo bezglutenowe (osobiście nie zalecam, bo bardzo wysoko przetworzone i mało odżywcze).
  •  Pieczywo chrupkie ryżowe
  •  Pieczywo chrupkie kukurydziane
  •  Pieczywo wyrabiane osobiście z dopuszczalnych mąk.
Zamiast drożdżówek, ciastek, ciast:
  •  Ciastka bezglutenowe
  •  Pieczywo chrupkie ryżowe w polewie czekoladowej
  •  Ciasta domowej roboty z dopuszczalnych składnikó
 Zamiast płatków śniadaniowych pszennych oraz innych zawierających ekstrakt słodowy z jęczmienia; owsianek i otrębów:
  •  Muesli bezglutenowe
  •  Płatki bezglutenowe
  •  Płatki kukurydziane
  •  Płatki ryżowe
  •  Płatki gryczane
  •  Kaszka ryżowa
  •  Kaszka kukurydziana (w małych ilościach)
 Zamiast makaronów pszennych itd.:
  •  Makaron bezglutenowy
  •  Makaron ryżowy
  •  Makaron kukurydziany (w małych ilościach)
  •  Makron z fasoli mung 
 Zamiast paluszków, precli, chipsów i chrupków pszennych:
  •  chrupki kukurydziane/ryżowe
  •  paluszki bezglutenowe
  •  nacho chipsy - kukurydziane
 Zamiast kaszy manny, kaszy jęczmiennej i kuskus:
  •  Quinoa (gorąco polecam, ale jest droga)
  •  Kasza jaglana (w rozsądnych ilościach. Uwaga: najlepszy sposób na przygotowanie kaszy jaglanej to podgrzanie patelni, dodanie masła – dla tych osób co mogą masło – i po roztopieniu masła podprażenie delikatne kaszy; potem do wody i zagotować).
  •  Kasza kukurydziana (w niewielkich ilościach)
Zamiast mleka:
  •  Mleko ryżowe
  •  Mleczko kokosowe
  •  Mleko migdałowe
  • Mleko  kozie w niewielkich ilościach
 Zamiast serów:
  •  Hummus – krem z cieciorki, zamiast serków i serów białych do kanapek i niektórych potraw.
  •  Sery kozie i owcze (dla tych co mogą i nie są uczuleni, w bardzo małych ilościach)
  •  Sery kozie typu Gouda (w ostateczności)
 Zamiast śmietany:
  •  Słodkie śmietanki bezmleczne
  •  Mleczko kokosowe
  •   Jogurty, maślanka, kefir:
  •   Jogurty sojowe (w bardzo małych ilościach i w ostateczności, soja  jest produktem często genetycznie modyfikowanym).
 Zamiast cukru: (Najlepiej zrezygnować  całkowicie ze słodzenia- ja zrezygnowałam  )
  •  Ksylitol – cukier brzozowy
  •  Stevia
  •  Miody aktywn
 Czekolada mleczna; napoje czekoladowe:
  •  Czekolady gorzkie (sprawdzajcie  skład)
  •  Kakao z mlekiem ryżowym/kokosowym słodzone miodem/ksyliotolem/Stevią
 Zamiast  masła; margaryny:
  •  Olej kokosowy (do smażenia, dodatek do potraw).
  •  Olej lniany (jako dodatek to potraw).
  •  Oliwa z oliwek
  •  Tahini (z nasion sezamu; do kanapek)
  •  Hummus (z cieciorki; do kanapek)
  •  Organiczne margaryny naturalne, bez tłuszczów utwardzanych (w ostateczności)
 Zamiast Lodów  mlecznych :
  •  Lody typu mrożone soki
  •  Mrożone soki
  •  Lody z mleka kokosowego/ryżowego/sojowego (własnej roboty)
  •  Koktajle z owoców mrożonych i mleka ryżowego/kokosowego
 Zamiast herbaty czarnej:
  •  Herbatki ziołowe (dziurawiec bardzo wskazany, działa antydepresyjnie, zwłaszcza, gdy brak słońca. Uwaga: nie pijemy przy mocnym słońcu!).
  •  Herbata zielona
  • Herbaty czerwone: Roiboos, Pu-erh
  •  Napary: Nasiona wiesiołka (regulują pracę układu pokarmowego, zawierają korzystne kwasy tłuszczowe, polecany zwłaszcza dla Pań na hormony kobiece); nasiona lnu (działają zbawiennie na błony śluzowe; Pau D’arco (reguluje pracę układu trawiennego, odtruwa, wzmacnia; polecany zwłaszcza dla tych, którzy mają problemy z układem pokarmowym, odpornością i przerostem candida albicans) ; Żeń-szeń (wzmacnia, dobrze wpływa na psychikę).
 Zamiast soli jodowanej (zanieczyszczona metalami typu aluminium przeciw zbrylaniu):
  •  sól morska w sklepach eko
 Zamiast napojów gazowanych, słodzonych:
  •  soki naturalne
  •  koktajle
 Zamiast proszku do pieczenia (sprawdzaj skład):
  •  Soda
  •  Proszki do pieczenia bezglutenowe

A jak wcielić  w życie te zalecenia . Podaję Wam przykładowe przepisy  ;)

Potrawy na słodko:

 Ryż z bananami: banany podsmażasz na maśle (jak ktoś może, a jak nie to najlepiej na oleju kokosowym) z miodem lub ksylitolem, cynamonem i odrobiną imbiru.

 Ryż z jabłkami: zapiekanka

 Kasza jaglana z dodatkami: najpierw prażymy lekko kaszę na suchej patelni, potem gotujemy z odrobiną masła/oleju kokosowego. Można dodać mleczko kokosowe, rodzynki, kawałki jabłka lub banana albo jeszcze inne, ulubione owoce.
 Inny przepis: Kasza jaglana gotowana z dodatkiem kurkumy, dolewamy mleczka kokosowego, miodu, dodajemy do tego orzechy brazylisjkie i cashew (orzechy nerkowca).

 Naleśniki na mleku ryżowym i mące bezglutenowej z dodatkiem dżemu słodzonego sokiem z winogron

 Naleśniki naturalnie można robić też na ostro/słono. Dodajemy do "ciasta" przypraw, robimy farsz warzywny, zapiekamy w piekarniku chwilę po usmażeniu.

 Kasza jaglana: dodajesz przyprawy typu kurkuma, do tego dowolne warzywa na parze, warzywa świeże, sałatki lub paszteciki warzywne.

 Co można zrobić z makaronem bezglutenowym?: Można robić zapiekanki na słodko, zapiekanki warzywne lub mięsno-warzywne, dodawać do zup itp.

 Kasza gryczana z jajkiem; do gotującej się kaszy dodaj odrobinę naturalnego bulionu (lub samej soli, do tego usmaż cebulkę i jajko sadzone.

 Przykładowe zupy 
 wszelkie zupy krem, np. bardzo prosta i sycąca zupka krem z pora z ziemniakami: wystarczy ugotować kilka ziemniaków, dwa pory pokroić i lekko poddusić na patelni masełko/oleju kokosowym/oliwie z oliwek..dodać do gotujących się ziemniaków do tego trochę naturalnego bulionu i pieprzu, miksujemy i nie trzeba nic dodawać ani zagęszczać śmietanami

Życzę powodzenia!

4 komentarze:

  1. Sam xylitol i stewia nie wszystkim może smakować, poza tym nie są to produkty tanie w porównaniu z cukrem, zwłaszcza stewia. Dlatego polecam mieszankę, do słodzenia kawy, herbaty, do robienia deserów i ciast:
    1/4 xylitolu
    1/8 stewii
    5/8 inuliny
    Proporcje nie muszą być zbyt dokładne, dopuszcza się odchylenia, ważne, by inuliny było ponad 1/2. Inulina sama za słodka nie jest, nawet obojętna, ale wzmacnia smak reszty, a cała mieszanka ma smak bardzo zbliżony do naturalnego cukru. Cała mieszanka też jest naturalna, tu nie ma chemii. Nie ma też kalorii i o to nam chodzi.
    Krabikord

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krabi wielu osobom czytającym ten post twój przepis na pewno się przyda. Ja ostatnio jestem wielką przeciwniczką cukru i środków słodzących. Nie używam ich i dzięki temu waga poszła w dół; -) Jednak są osoby, które nijak ze słodzenia nie mogą zrezygnować. Ja najpierw używałam miodu i nie wyobrażałam sobie, że kiedyś z niego zrezygnuję z resztą tak samo jak nie wyobrażałam sobie przejścia na weganizm a jednak myślę, że wkrótce będę 100 procentową weganką; -) Niestety większość ludzi potrzebuje okresów przejściowych. Pozdrawiam serdecznie i dzięki za przepis.

      Usuń
  2. to prawda,że powinniśmy zmienić niektóre zwyczaje żywieniowe, co dla lepszego metabolizmu byłoby z korzyścią, mamy przetworzoną, niezdrową żywnośc, a pokazało się faktycznie dużo nowości, o których piszesz,można zamienić niektóre potrawy na wartościowsze,ciekawy post...
    pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Krakowianko ;-) Trudno zmienić niektóre nawyki żywieniowe ,ale uważam ,że warto to zrobić . Jednak bezwzględnie należy unikać chemii w żywności i toksycznych dodatków zawartych w żywności takich jak aspartam , Sok fruktozowo glukozowy czy glutaminian sodu . To jest dopiero trucizna ,ale o tym napiszę w nowym poście .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń