Za oknem robi się już szaro, zimno, spadają liście z
drzew zaczyna się jesień, której nadal nie potrafię zaakceptować. Nie lubię tej pory roku, bo jest zimna,
niemiła a po niej następuje zima, której też nie lubię.
Dlatego też od jakiegoś
czasu, gdy nadchodzi ta obrzydła pora roku żegnam lato w sposób wyjątkowy,
czyli śniadaniem w stylu krajów znacznie cieplejszych niż Polska. W tym roku postanowiłam
pożegnać je w stylu hiszpańskim.
Hiszpania to piękny, ciepły kraj z radosnymi i
pełnymi życia ludźmi. Kraj, który zazwyczaj kojarzy się z wakacjami, czyli
najpiękniejszym czasem w roku, który niestety bardzo szybko mija,;-(
Zacznijmy, więc;
Tradycyjne hiszpańskie śniadanie składa się z soku
pomarańczowego lub kawy oraz grzanek z różnymi dodatkami (po hiszpańsku zwane Bruschetta)..Ja wybrałam
dietetyczne grzanki z pomidorem ...
Składniki:
- bagietka albo kajzerka lub chleb tostowy
- ząbek czosnku
- pomidor
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania;
- Bagietkę lub chleb tostowy przekroić wzdłuż na pół i natrzeć czosnkiem, lekko posolić, skropić oliwą potem przypiec na czym macie (patelnia, grill elektryczny, toster ...).
- Pomidora obrać ze skórki , pokroić na małe kawałeczki , dodać oliwy i przypiec na patelni .
- Na przyrumienioną bagietkę dodać przypieczonego pomidora . Na koniec można jeszcze dodać bazylie lub zieloną pietruszkę .
Życzę smacznego !
to super przepis,bo wszystkie składniki bardzo lubię...z tym nacieraniem czosnkiem to dla mnie nowość...spróbuje Ivano na pewno...
OdpowiedzUsuńja też wolę lato...
pozdrawiam miło.
Spróbuj , bo to szybki i łatwy przepis dzięki, któremu poczujesz się jak w gorącej Hiszpanii.
Usuńja tęsknie za latem a tu już niedługo zmiana czasu na zimowy i znowu będzie ciemno ,ponuro . Nie podoba mi się to .;-(
Na polskie zmiany pogody znakomity zestaw. Może jeszcze odrobina pokrojonej w paseczki słodkiej papryki.
OdpowiedzUsuńKrabikord
Dodanie papryki to bardzo dobry pomysł . Mozna dodać paprykę zamiast pomidora . Mniam uwielbiam paprykę ;-)
UsuńPozdrawiam serdecznie .