Powoli wiosna budzi się do życia, zanika śnieg, temperatura jest coraz wyższa. Nowe prognozy pogody przewidują w przyszłym tygodniu 20 stopni C na południu Polski. Zaczyna się wiosna.Czas, więc po długiej zimie pocieszyć się czymś cudownym, pysznym i gorącem …
Wyobraża sobie ktoś z Was życie bez czekolady? Jeśli
ktoś odpowie mi na to pytanie twierdząco, to albo kłamie, albo nigdy nie
próbował gorącej czekolady po meksykańsku.
Ja próbowałam i wiem, że życie bez czekolady
byłoby jałowe, puste, nudne i okropne, dlatego dziś w te pierwsze wiosenne dni,
gdy wszyscy powoli budzą się z zimowego snu podam wam prosty przepis na czekoladę,
która na pewno postawi Was na nogi i doda energii w realizacji wiosennych
postanowień a o to przepis :
Składniki
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżeczki jasnobrązowego cukru
- odrobina cynamonu
- odrobina soli
- 1]2 tabliczki gorzkiej czekolady naturalny
- ekstrakt waniliowy
Mleko wlej do garnka ,wsyp cukier, cynamon i sól.
Gotuj, mieszając, aż z cukier się rozpuści. Następnie dodaj połamaną na kawałki
czekoladę.Podgrzewaj do momentu ,aż znikną grudki. Zdejmij z ognia, dodaj kilka
kropel ekstraktu waniliowego. W wszystko ubijaj trzepaczką, aż płyn będzie
puszysty.
Smacznego !
Brzmi cudownie, na pewno smakuje jeszcze lepiej! I poprawia humor :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Smakuję cudownie, ale jeśli nie lubisz zbyt słodkich rzeczy nie musisz dodawać cukru bez cukru też jest pyszna. Przypomina mi się Pijalnia czekolady u Wedla taka gęsta, puszysta czekolada, którą uwielbiałam się delektować. ;-)
UsuńA ta papryczka??? :)
OdpowiedzUsuńPapryczka zrobiła za dekorację, ale jeżeli lubisz coś ostrego możesz dodać do czekolady troszeczkę chili. Każdy wybiera to, co lubi i mu pasuję.
Usuń