poniedziałek, 7 października 2024

Skład lodów ...


           Post nostalgiczny i trochę hm spóźniony …. Nadeszła jesień , ale ja nadal tęsknie za latem , upałami …. Mamy już październik, ale myślę ,że będzie jeszcze ciepło na tyle aby pójść na dobre lody . Marzyć można …;-) 

         Lody lodom jednak nierówne , bowiem znalazłam coś o składach lodów , co mnie trochę przeraziło jak to przeczytałam , dlatego nie można sklepowych i ulicznych lodów jeść codziennie , bo zdrowe nie są . Trzeba robić je samemu lub jeść je hm okazyjnie .

        Podaje Wam co producenci dodają do lodów , jakie toksyczne dodatki , Warto to przeczytać . Przyda się to wam jeśli nie w tym roku to w następne wakacje...

LODY..

"Zobacz, jakie substancje udają lodowe smaki:

1. Aldehyd C-17 – W przemyśle stosowany jest do produkcji gumy i barwników. Nadaje smak wiśniowy

2. Piperonal – Stosowany w przemyśle perfumeryjnym i jako środek do zwalczania wszy. Nadaje smak waniliowy

3. Octan etylu – Jest używany do czyszczenia skór, lodom nadaje smak ananasowy

4. Aldehyd masłowy – Używany jest do produkcji klejów kauczukowych, lodom nadaje smak orzechowy

5. Octan anylu – Lodom nadaje smak bananowy, używany jest, jako rozpuszczalnik farb olejnych

6. Octan benzylu – Używany jest jako rozpuszczalnik azotanów, lodom nadaje smak truskawkowy

7 Aldehyd C-18 – Używany jest do produkcji detergentów, lodom nadaje smak czekoladowy"

Źródło Internet   

2 komentarze:

  1. Ufam, że w obecnych czasach producenci nie kręcą takich lodów. Myślę, że mają jakieś kontrole jakości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kontrolę mają ,ale jest przyzwolenie na dodawanie toksycznych dodatków do żywności np. czekolad. dlatego trzeba sprawdzać składy .

      Usuń