Już jesień za oknem coraz zimniej i coraz bardziej ponuro. Coraz
częściej ludzie siedzą przed telewizorem objadając się różnymi smakołykami. Nie
ma nic w tym złego pod warunkiem, że są to zdrowe przekąski.
Niedawno znalazłam
fajne bezglutenowe i bez smażenia chipsy o różnych smakach pomidorowych, paprykowych,
jabłkowych… Są pyszne a jednocześnie mniej tuczące niż tradycyjne chipsy
popularnych marek. Tu macie stronę
zdrowych chipsów.
W tym roku moja spiżarnia jest pełna jabłek, dlatego też
będzie trochę przepisów z tymi pysznymi owocami.. Dziś zrobiłam pieczone
jabłka…
- 4 duże jabłka
- cukier
- cynamon
Sposób przygotowania:
Jabłka umyj i odetnij z nich czubki. Wydrąż je u góry płytko
łyżeczką i posyp cukrem i cynamonem. Nakłuj skórkę widelcem. Wstaw jabłka do
rozgrzanego piekarnika i piecz aż skórka się zarumieni i wypłynie z nich syrop
(ok. 30 min) . Pieczone jabłka smakują najlepiej, gdy są miękkie, ale nie
rozpadają się.
Smacznego!
no proszę...jaki zdrowy i pyszny przepis,a jabłka sa tak łatwo dostępne...biore przepis:-)
OdpowiedzUsuńPodobno jeszcze pyszniejsze pieczone jabłka są z czekoladą ....;-)
UsuńPrzepis tu
http://www.kulinarny-swiat.pl/jablko-pieczone-z-czekolada/
Jabłka można jeszcze czymś nadziać. Konfiturami, czekoladą. Ale bez nadzienia też są pyszne. A jabłek mamy rzeczywiście dostatek w tym roku, aż się proszą by cydr lub winko z nastawiać. Na święta będzie jak znalazł. To są szybkie trunki, nie wymagają dojrzewania. I lekkie, odrobina do popicia pieczonych jabłek lub szarlotki nikomu nie powinna zaszkodzić. Takie apple party można sobie urządzić.
OdpowiedzUsuńKrabikord
Krabi...to jest bardzo dobry pomysł w końcu jabłek jest w tym roku pod dostatkiem . Pieczone jabłka bez dodatków tez są pyszne . Inną metodą oprócz pieczenia w piekarniku jest ugotowanie takiego jabłka ...Szybciej zrobi się taki deser a jest równie pyszny .
UsuńPozdrawiam serdecznie .