środa, 29 stycznia 2025

Dieta bulionowa Salmy Hayek

 

         Dziś będzie o diecie bulionowej a dlaczego właśnie o niej ? Cenie sobie meksykańską aktorkę Salme Hayek , bowiem odkryła ona bardzo skuteczny sposób na młodą cerę . Zawsze ją polecam każdemu kto szuka dobrych sposobów kosmetycznych. Dlatego obserwuję co odkrywa ta aktorka a widzę ,że szuka i znajduję wiele fajnych rzeczy,

         Ostatnio przeczytałam ,że poleca dietę bulionową która wzmacnia kości , odmładza i zawiera dużo kolagenu .Bardzo korzystnie też wpływa na zaburzenia układu pokarmowego czy przebieg chorób autoimmunologicznych i reumatycznych Moim zdaniem warto spróbować i włączyć bulion do tygodniowego menu bez względu na dietę jaką stosujemy.

Schemat diety i lista produktów

Dieta trwa 21 dni. Tygodniowy schemat obejmuje 5 dni opartych na 3 posiłkach i 2 porcjach bulionu oraz 2 dniach, w których pijemy wyłącznie wywar - 6 szklanek dziennie lub 5 szklanek + 1 posiłek. Dni bardziej restrykcyjnych nie wolno stosować dzień po dniu. Kolacja powinna być zjedzona do godz. 19.00.

Produkty zalecane w diecie: chuda wołowina i wieprzowina, drób, jaja, ryby, sałata, ogórek, pomidor, kapusta, brokuł, kalafior, jarmuż, kalarepa, papryka, rzepa, szparagi, szpinak, rukola, cykoria, cukinia, seler naciowy, cebula, czosnek, pietruszka, rzodkiewka, por, jabłko, owoce jagodowe, melon, cytrusy, kiwi, granat, awokado, olej kokosowy, orzechy (wykluczone są orzeszki ziemne), pestki, oliwa z oliwek, zioła, przyprawy, ocet jabłkowy, mąka migdałowa i kokosowa, woda, herbata, kawa (bez mleka i cukru).

Na diecie bulionowej można także sięgać po dowolne ulubione przyprawy i zioła.

Na liście produktów zakazanych są: mleko i nabiał, produkty zbożowe, wszelkie rodzaje cukrów i słodzików, soja, orzeszki ziemne, warzywa skrobiowe i strączkowe, większość owoców (dozwolone są wyłącznie te, które wskazano w składnikach dozwolonych) z oraz alkohol.

Przykładowy jadłospis w diecie bulionowej

Dzień 1

  • Śniadanie: Omlet z dwóch jaj z jarmużem

  • Obiad: Sałatka z kurczaka, sałaty lodowej i pomidora z oliwą z oliwek

  • Kolacja: Rosół z indyka z warzywami i mięsem

  • Przekąski: 1-3 szklanki bulionu

Dzień 2

  • 6 szklanek bulionu

Dzień 3

  • Śniadanie: Naleśniki z mąki kokosowej, jajek i wody ze świeżymi owocami

  • Obiad: Klopsiki wołowe z brokułem na parze

  • Kolacja: Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym, pomidorami, papryką i cebulą

  • Przekąski: 1-3 szklanki bulionu

A teraz przepis na bulion ;

Składniki:
● 3 kg kości wołowych (ogony, żeberka, kości szpikowe)
● 4 cebule
● 5 marchewek
● 2 pietruszki
● pół selera
● 4 liście laurowe
● 1 łyżka pieprzu ziarnistego
● 4 litry wody
● 1 łyżka soli

Sposób wykonania:

Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę umyj (nie obieraj) przekrój na pół i opal nad ogniem. Do garnka wlej zimną wodę, dodaj kości oraz przygotowane warzywa, liść laurowy i pieprz. Bulion gotuj na małym ogniu przez minimum 3 godziny, usuwając co jakiś czas tworzącą się pianę. Jeśli posiadasz wolno war, bulion należy gotować nawet przez 24 godziny. Bulion najlepiej gotuj do czasu, aż będzie idealnie brązowy i zyska wyrazisty smak. Pod koniec gotowania dodaj sól. Możesz również doprawić zupę według własnych preferencji. Po ugotowaniu bulion możesz odcedzić przez sito lub gazę i przechowywać w lodówce przez kilka dni. Możesz także zamrozić go w porcjach. Tak przygotowany bulion wołowy można także wykorzystać jako bazę do zup, sosów, risotto lub innych potraw.

Źródła  

Ekologia.pl dieta bulionowa

Dieta bulionowa

Dieta Salmy Hayek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz