Popołudniowa kawa jest
jednym z najprzyjemniejszych momentów dnia. Ten kawowy aromat , zapach i smak,..
Puszyste Cappuccino z aromatycznym cynamonem …
Tak dzień bez kawy
jest dniem straconym. A co może być przyjemniejszego od kawy? Moja odpowiedź to kawałek ciepłej domowej
szarlotki. Pyszne chrupiące ciasto i rozpływające się w ustach jabłka oraz
kawa… Czy może być coś przyjemniejszego?;-)
A o to przepis jak
zrobić sobie taką podwójną przyjemność;-)
- 1,5 szklanki mąki
- 175 g margaryny
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki mleka
- 6 sztuk dużych jabłek pokrojonych w kostkę
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru
- cukier puder
Opis przygotowania:
• Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, a
następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko.
• Zmiksować na gładką masę.
• Do blaszki wyłożyć 2/3 ciasta, następnie
jabłka, posypać cukrem i cynamonem, nałożyć pozostałe ciasto.
• Piec ok. 1 godziny w temp. 180 st. C.
• Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Moja uwaga jest taka
,że im mniej cukru dodacie do ciasta tym lepiej ,więc jedna łyżeczka cukru zupełnie wystarczy ;-)
Smacznie i tanio. To drugie jest tak samo ważną zaletą jak to pierwsze, choć hodowcy jabłek mają chyba trochę inne zdanie.
OdpowiedzUsuńKrabikord
Uwielbiam szarlotkę stąd ten pyszny przepis . A jabłka są w tym roku wyjątkowo tanie , dla niektórych to kłopot .;-)
Usuńaż mam odruch Pawłowa...haha,a przepis sobie odpiszę,uwielbiam cynamon...
OdpowiedzUsuńStaram się Krakowianko dawać od czasu do czasu fajne przepisy kulinarne chociaż bardzo rzadko gotuję ...;-)
UsuńPozdrawiam serdecznie .
Ach, jak to pysznie wygląda... Mniam :)
OdpowiedzUsuńi pysznie smakuję ;-)
UsuńPozdrawiam .