Jakiś czas temu odwiedzając Galerie Krakowską odkryłam nową restaurację meksykańską Taco Mexicano la Cantina ( link do restauracji w moich photo linkach) i od razu zaciągnęłam tam moją mamę…
W galerii krakowskiej niestety dominują restauracje serwujące tandetne, niesmaczne jedzenie typu KFC, Macdonald czy polskie jadło …A Fe!
Nie spodziewałam się znaleźć w tym miejscu restauracji serwującej prawdziwą smaczną kuchnie.
Od razu zakochałam się w smaku Enchiladas vegetarianas (generalnie ja lubię wszystko, co jest Vege) z kukurydzianą tortillą, cebulą, fasolą, grillowaną cukinią i papryką (uwielbiam paprykę!;-)) oraz meksykańskimi przyprawami.
Jeżeli ktoś lubi gotować podaje łatwy przepis na enchiladas :
Składniki potrzebne do zrobienia enchiladas:
- 4 tortille (1 opakowanie, 280 g, 25 cm średnicy),
- 0,75 szklanki żółtego sera,
- 75 g szpinaku (świeży lub mrożony),
- pół dużej cukinii,
- 2 małe marchewki,
- czerwona papryka,
- garść czerwonej fasoli z puszki,
- 0,25 puszki kukurydzy,
- 2 ząbki czosnku,
- papryczka chili (opcjonalnie),
- sól, pieprz.
Składniki potrzebne do przygotowania sosu pomidorowego do enchiladas:
- 1,25 szklanki rozgniecionych pomidorów z puszki,
- 1,25 szklanki wywaru z warzyw,
- 2 małe cebule lub szalotki,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka cukru,
- mielone chilli.
Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, marchewkę, czosnek i cebulę podgrzewamy do miękkości na patelni (świeży szpinak blanszujemy i kroimy liście). Doprawiamy solą i pieprzem.
Jednocześnie zaczynamy przygotować sos. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia mieszając. Gotujemy ok. 20 minut aż sos zgęstnieje i zmniejszy objętość.
Nadzienie enchilada kładziemy na wierzch tortilli i zawijamy w rulon. Cztery tortille ustawiamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym, szwem do dołu. Enchiladas polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez ok. 20 minut aż ser się roztopi i zarumieni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz