środa, 5 października 2011

Meksyk w Krakowie


          Jakiś czas temu odwiedzając Galerie Krakowską odkryłam nową restaurację meksykańską Taco Mexicano  la Cantina ( link do restauracji w moich photo linkach)  i od razu zaciągnęłam tam moją mamę…
         W galerii krakowskiej niestety dominują restauracje serwujące tandetne, niesmaczne jedzenie typu KFC, Macdonald czy polskie jadło …A Fe!
         Nie spodziewałam się znaleźć w tym miejscu restauracji serwującej prawdziwą smaczną kuchnie.
          Od razu zakochałam się w smaku Enchiladas vegetarianas   (generalnie ja lubię wszystko, co jest Vege) z kukurydzianą tortillą, cebulą, fasolą, grillowaną cukinią i papryką (uwielbiam paprykę!;-)) oraz meksykańskimi przyprawami.
Jeżeli ktoś lubi gotować podaje łatwy przepis na enchiladas  :                  

Składniki potrzebne do zrobienia enchiladas:
  • 4 tortille (1 opakowanie, 280 g, 25 cm średnicy),
  • 0,75 szklanki żółtego sera,
  • 75 g szpinaku (świeży lub mrożony),
  • pół dużej cukinii,
  • 2 małe marchewki,
  • czerwona papryka,
  • garść czerwonej fasoli z puszki,
  • 0,25 puszki kukurydzy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • papryczka chili (opcjonalnie),
  • sól, pieprz.
Składniki potrzebne do przygotowania sosu pomidorowego do enchiladas:
  • 1,25 szklanki rozgniecionych pomidorów z puszki,
  • 1,25 szklanki wywaru z warzyw,
  • 2 małe cebule lub szalotki,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka cukru,
  • mielone chilli.
Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, marchewkę, czosnek i cebulę podgrzewamy do miękkości na patelni (świeży szpinak blanszujemy i kroimy liście). Doprawiamy solą i pieprzem.
Jednocześnie zaczynamy przygotować sos. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia mieszając. Gotujemy ok. 20 minut aż sos zgęstnieje i zmniejszy objętość.
Nadzienie enchilada kładziemy na wierzch tortilli i zawijamy w rulon. Cztery tortille ustawiamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym, szwem do dołu. Enchiladas polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez ok. 20 minut aż ser się roztopi i zarumieni.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz