Moja Ciocia Maria (siostra mojej mamy) zawsze uwielbiała Węgry i marzyła o tym, aby tam zamieszkać...Węgry kojarzą się jej z winem, cygańskim życiem i wiszącymi papryczkami ….
I ja lubię Węgry szczególnie kuchnie Węgierską –paprykę, od której jestem uzależniona ... Kiedy byłam w Grecji często jadłam pełnioną paprykę. Ten paprykowy smak z sosem z ziół niebo w ustach to mało powiedziane...
Przez przypadek w Internecie znalazłam przepis na taką pełnioną paprykę, pewnie nie będzie to ten sam smak, który zakosztowałam w Grecji no, ale cóż –musimy się zadowolić polską wersją tej potrawy.
Przepis : Pełniona Papryka
Składniki:
- 8 strąków czerwonej papryki (1kg)
- 2 łyżki oleju
- słodka mielona papryka
- sól ziołowa
Składniki do farszu:
- szczypta tymianku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- ¼ szklanki czerwonej soczewicy
- zielona papryka (15dag)
- cebula
- szczypta ostrej mielonej papryki
- po łyżce świeżej bazylii i oregano
- ½ szklanki brązowego ryżu
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- jajko
- łyżeczka natki pietruszki
- sól ziołowa
Jak zrobić:
Odkrój z papryki czapeczki, oczyść z gniazd, posyp w środku papryką i solą, odstaw na 30 minut. A teraz przygotowuj farsz. Zagotuj ½ szklanki wody, dodaj tymianek, olej, soczewicę, zieloną paprykę pokrojoną w kostkę, posiekaną cebulę, przyprawy i uprażony ryż. Gotuj ok. 30 minut, do wyparowania wody. Wymieszaj z przecierem i jajkiem. Gotowym farszem wypełnij papryki. Następnie zapiekaj ok.20 minut w temp. 180oC.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz