środa, 26 marca 2014

Wendo -Droga kobiet !


              Świat nie jest bezpiecznym miejscem dominuje tu przemoc i nienawiść. Spotykamy w naszym życiu ludzi, którzy nie są nam życzliwi .Cynicznie rzecz ujmując więcej spotykamy tych złych niż dobrych ludzi. Świat jest pełen wrogów, brutali ,bandziorów a także świrów, którzy tylko czyhają na naszą słabość.  Wystarczy się odkryć i obrywasz.

           Kobiety są szczególnie narażone na przemoc mamy kulturę patriarchalną, więc niektórzy pozwalają sobie na wiele. Doskonale wiemy, że kobiety raczej wychowuje się na potulne barany, które bronić się nie potrafią mają być miłe, sympatyczne, delikatne itd. Takie wychowanie i stereotypy od razu stawiają  kobiety na straconej pozycji. 
           Jednak czasy się zmieniają mamy Gender, które próbuję mimo krytyki konserwatystów zmienić tą sytuacje i mamy Wendo kurs samoobrony dla Kobiet.


            Czym jest Wendo? Może warto odpowiedzieć najpierw, czym nie jest. Wendo nie jest sztuką walki nie nauczą Cię tam jak masz się bić, lecz jak nie dopuścić do agresji, jak być asertywnym i bronić własnych granic a w razie zagrożenia jak się skutecznie obronić.

            Aby uczestniczyć w kursie nie jest wymagana jakaś wyjątkowa sprawność fizyczna mogą w tym kursie uczestniczyć także kobiety niepełnosprawne. Wendo jest dla WSZYSTKICH kobiet bez ograniczeń wiekowych, więc jeżeli ktoś ma np. 80 lat też na Wendo może się zapisać .;-)

            Moim zdaniem najciekawsze w kursie Wendo jest to, że można się nauczyć najprostszych a zarazem najbardziej skutecznych technik, które nie wymagają żmudnych ćwiczeń a jednocześnie  wykorzystywać własne słabe strony na swoją korzyść.

            Nie każda kobieta może być np. Iwoną Guzowską, ale każda może się nauczyć bronić, dlatego polecam ten kurs.a o to zasady Wendo :

Jak się bronić

  •  Zwracaj uwagę na swoje granice. Twoja osobista granica jest miejscem albo linią, poza którą nie czujesz się już dobrze. Napaść zaczyna się od przekroczenia tej linii.
  •  Zatroszcz się po to, abyś miała jasno w głowie i abyś była przytomna. Panika i zdrętwienie z przerażenia powstają na skutek braku tlenu w mózgu. Zrób kilka mocnych wydechów, aby umożliwić dopływ tlenu.
  •  Poprzez strach albo wściekłość w twoim ciele wytwarza się adrenalina. Adrenalina w połączeniu z tlenem daje ci dwa decydujące plusy:
  •  - jesteś w stanie precyzyjnie myśleć
  •  - zwiększa się twoja siła psychiczna
  •  Oceń sytuację, zadecyduj, co chcesz zrobić i zrób to! W czasie walki bądź tu i teraz. Atak dzieje się teraz. Natychmiast coś zrób. Podejmij decyzję bazującą na tym, co się teraz dzieje.
  •  I podjęcie walki i niepodjęcie jej to czynne decyzje, które podjęłaś.
  •  Jeśli zdecydowałaś się walczyć, zastanów się, dokąd jest skierowana siła i jaką broń masz do dyspozycji.
  •  Zaufaj swoim odczuciom, nawet jeśli nie ma obiektywnych oznak zagrożenia.
  •  Bądź zdecydowana bronić swoich granic wszelkimi środkami. Istnieją różne stopnie natężenia obrony.
  •  W sytuacji podbramkowej uderz natychmiast z całej siły. Użyj do tego całej swojej siły i zdecydowania. Nie przestawaj walczyć, dopóki konfrontacja nie zostanie zakończona. Celuj poprzez napastnika. Użyj do tego całego swojego ciała i umysłu. Techniki nie działają same z siebie.
  •  Posłuż się efektem zaskoczenia robiąc coś, czego napastnik się nie spodziewał. Jeśli stracisz możliwość zaskoczenia, możesz go odzyskać poprzez zmianę ruchu. Jeśli jedna technika nie działa, użyj innej - natychmiast.
  •  Myśl! Nie fiksuj się na jednym chwycie. Każdy atak jest inny, nawet jeśli przypomina ogólny wzorzec ataku.
  •  Myśli to energia. Zobacz samą siebie jako zwyciężczynię! Nie będziesz mogła wygrać walki, jeśli będziesz myślała, że przegrasz.
  •  Traktuj poważnie wszystkie werbalne groźby. Robiąc tak nie masz do stracenia.
  •  Każda rola potrzebuje uzupełnienia, aby mogła działać. Jeśli postrzegasz się jako ofiarę, wzmacniasz rolę napastnika. Wybierz dla siebie rolę pozytywną. Nigdy nie jest za późno na to, aby zmienić role. Bądź w kontakcie z samą sobą i akceptuj siebie taką, jaka jesteś.
  •  Zawsze masz szansę. Reaguj od razu, gdy tylko zostaniesz zaatakowana.
  •  Bądź aktywna w czasie ćwiczeń. Wyobraź sobie napastnika i miejsca, w które chcesz trafić. Posługuj się oddechem i krzykiem, aby zwiększyć koncentrację i siłę.
 Linki 

Wendo  

wtorek, 18 marca 2014

Demony wojny...



 Przeciwko sobie wysyłamy nasze armie
 Przeciwko sobie ustawiamy cały świat
 Nikt nie potrafi nam niczego uzasadnić
 Nikt nie wie kto jest tutaj wrogiem
 A który to twój brat
 A ty nie możesz się pomylić 
...
 Przeciwko sobie budujemy te historie
 Przeciwko sobie podnosimy teraz głos
 Nikt się nie pyta czemu udział bierzesz w wojnie
 I nie obchodzi twoje zdanie
 Nieważny jest twój los
 Ktoś przecież może się pomylić
 Nieważny jest twój los
 Ktoś przecież może się pomylić 



sobota, 8 marca 2014

Powrót do Meksyku ;-)


Wpis do pamiętnika …;-)

           Niedawno zrobiłam wiosenne porządki  w moich photo linkach. Jest ich sporo, więc trzeba było je dokładnie przejrzeć, aby sprawdzić czy wszystkie linki działają i usunąć te, które nie działają.

            Klikałam , klikałam  i nagle miłe zaskoczenie wróciła moja meksykańska restauracja, co prawda nie w Galerii Krakowskiej, ale blisko rynku na ul Poselskiej. Tak  za nią tęskniłam, w końcu poświęciłam jej kilka  notek  ….;-)W najbliższym czasie postaram się  ją sprawdzić i zdam relację …

            Meksyk, Meksyk, Meksyk dla tych, którzy interesują się Meksykiem, kuchnią meksykańską , ale przede wszystkim językiem hiszpańskim odsyłam  do świetnej strony poświęconej nauce języka hiszpańskiego. Na trzech stronach, które możecie ściągnąć sobie w  doc. jest zawarty cały materiał podstawowy-  no może nie cały, ale na sam początek wystarczy ….Przyda Wam się podczas podróży do krajów hiszpańskojęzycznych …;-)

Linki 




poniedziałek, 3 marca 2014

Utracony Balaton, czyli Placek ziemniaczany po węgiersku


           Kiedyś w okresie PRLu  istniała wspaniała węgierska restauracja na ul Grodzkiej w Krakowie.. Serwowali tam najcudowniejszy i najsmaczniejszy jak na Polskie realia placek ziemniaczany po węgiersku.  Na widok, zapach  i smak tej potrawy doświadczyć można było   niemal ,,kulinarnej ekstazy."
           Tak to było cudowne przeżycie kulinarne. Napisałam było. Niestety po przejęciu przez jakiegoś prywaciarza tej restauracji nie zachowano receptury tej potrawy. Teraz placek ziemniaczany po węgiersku ma smak taki jak wszędzie a cena wzrosła. Kapitalizm, wolny rynek wbrew pozorom nie poprawia, jakości usług, ale jedynie powiększa się  ilość restauracji na rynku kosztem, jakości.

           W obrębie krakowskiego rynku jest wiele restauracji niektóre z nich są drogie, ale jakość tych potraw pozostaje wiele do życzenia. Być może jestem wybredna, ale uważam ,że jedzenie powinno sprawiać przyjemność.

            W necie znalazłam przepis na placek ziemniaczany po węgiersku od razu zaznaczam nie jest on dla wegetarian i wątpię, aby chociaż trochę przypominał dawny smak Balatonu. Niemniej jednak życzę smacznego. A tak  można go zrobić :


Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Gulasz:
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karczek)
  • 250g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ostra papryczka chili
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr wody
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ostra i słodka czerwona papryka w proszku,  majeranek, szczypta gałki muszkatołowej
  • kwaśna śmietana
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna
Sposób przygotowania:
  1. Mięso opłukać, pokroić w kostkę, posolić i otoczyć starannie w mące.
  2. Cebulę obrać. Cebulę, papryki i ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Czosnek poszatkować drobniutko.
  3. Mięso i cebulę smażyć na rozgrzanej patelni. Smażyć tak długo, aż mięso i cebula mocno się zrumienią. Dodać czosnek, smażyć jeszcze chwilkę.
  4. Do mięsa dolać wodę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min.
  5. Podczas gotowania oczyścić pieczarki, pokroić w plasterki i przesmażyć na małej ilości tłuszczu.  
  6. Po 30 min. dodać do gotującego się mięsa pieczarki, papryki i ogórki.  Gotować mięso do miękkości. 2- 3 łyżki mąki rozmieszać w małej ilości wody, tak by nie było żadnych grudek i dodać do gulaszu pod koniec gotowania.  Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Jeszcze chwilkę pogotować. Na końcu dodać natkę pietruszki.
  7. W trakcie gotowania gulaszu przygotować placki ziemniaczane.
  8. Ziemniaki i cebulę obrać i umyć.
  9. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach. Dodać jajko, mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  10. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć placki z obu stron.
  11. Placki wykładać na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  12. Przełożyć placki na talerz i polać gulaszem. Na środek zrobić kleksa z kwaśnej śmietany.